1 Mart 2013 Cuma

ARKEOLOJİ



                Eski kültür ve uygarlıkları, onlardan günümüze kadar gelen maddi eserleri bilimsel yöntemlerle açığa çıkaran, inceleyen ve tanımlayan bilim dalına Arkeoloji denir. İnsan elinden çıkmış her türlü yapıyı inceleyen bu bilim dalının ilgi alanı ise eski eserler, yapılar ve her türlü malzemedir.
                Kelime kökeni olarak Arkeoloji Eski Yunancadaki Arkheos (eski) ve Logos (bilgi) kelimelerinin birleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Birçok bilim ile de yakın ilişki içerisinde olan Arkeolojinin en çok alakalı olduğu ise Tarih’tir.  
                Arkeolojinin amacı ise, geçmiş medeniyetlerden kalan eserleri günümüzde yaşayan insanlara ulaştırarak bir nevi geçmişe ışık tutmaktır. Bir anlamda geçmiş kültürleri günümüzdeki kültürler ile yorumlayarak insanların geçmişi öğrenmelerini sağlamaktır.
                Arkeoloji ile uğraşan ve geçmiş medeniyetlerin yer altında, yer üstünde ya da su altında kalan günümüze kadar gelmiş eserleri ortaya çıkaran, inceleyen ve değerlendiren, bunları insanların hizmetine sunan ve bu konuyla ilgili insanları bilgilendiren uzmanlara ise Arkeolog denmektedir.
                Arkeoloji kendi içerisinde farklı dallara ayrılır. Çok geniş bir bilim dalı olan Arkeoloji ilk insandan günümüze kadar gelen her şeyi incelemektedir. Prehistorya, Protohistorya, Klasik, Mısır, Yakındoğu ve Yeni Dünya Arkeolojisi olarak farklı dallara ayrılmıştır.
                Tüm dünyada Arkeolojinin kurucusu olarak J.J.Winckelman kabul edilir. Arkeolojide sistematik çalışmalar ise Alman bilim adamı Müller zamanında gerçekleşmiştir. Türkiye’de Arkeoloji biliminin başlangıcı ise Osman Hamdi Bey ile olmuştur. Osman Hamdi Bey bu nedenle ilk Türk Arkeoloğu olarak tarihe geçmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder