1 Mart 2013 Cuma

NEOLİTİK DÖNEM



                 İnsanoğlunun avcı ve tüketim toplumundan yerleşik yaşama geçtiği bu döneme Neolitik Dönem adı verilmiştir. Bir diğer ismiyle “devrim” olarak nitelendirilir. Çünkü insanlar bu dönemde artık yaşam tarzlarını değiştirmeye başlamışlardır. İklimde ortaya çıkan gelişmeler ılıman iklimde yetişen bitki ve hayvan çeşitlerini ortaya çıkarmıştır.
                Elde edilen çalışmalar sonucu genel anlamda Neolitik Dönemin İ.Ö. 9000-7000 yılları arasında gerçekleştiği kabul edilmiştir. Anadolu’nun güney kesimleri bu dönemde bahsedilen koşullara sahip olması nedeniyle ilk yerleşmelerin de burada kurulduğu düşünülmektedir. Nitekim yapılan arkeolojik araştırmalardan edinilen bilgilerde bu tahmini desteklemektedir.
                Yerleşik yaşama geçiş insanların hayatlarında da önemli etkiler yapmıştır. Artık tükenen bitkisel kaynakların yerine yenilerini aramak için göç etmek yerine kendi ürünlerini kendileri ekip biçme fırsatını yakalamışlardır. Ayrıca hayvanların evcilleştirilmesi ve beslenerek, üremeye başlamaları da sürekli bir gelişimi beraberinde getirmiştir. Yine bu şekilde çoğalan hayvanları yanlarında götüremeyecekleri için artık yerleşik bir düzene geçmek zorunda kalmışlardır.
                Her ne kadar yerleşim yaşama geçse de insanlar bir anda seramikten kaplar yapmaya başlamamışlardır. Yine ahşap ve taş eşyalara şekil vererek bu ihtiyaçlarını karşılamışlardır.  Akeramik Dönem olarak adlandırılan bu zaman için önemli yerleşim yerleri ise Çayönü, Nevali Çori, Aşıklıhöyük, Caferhöyük olarak gösterilebilir.
                Kendi içerisinde Erken Neolitik Dönem ve Geç Neolitik Dönem olarak ikiye ayrılır. Geç dönemin en önemli yerleşimleri ise Çatalhöyük, Hacılar, Can Hasan, Kuruçay, Fikirtepe, olarak gösterilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder