1 Mart 2013 Cuma

MEZOLİTİK DÖNEM



                Mezolitik Dönemin en önemli özelliği iklimin ısınması ile insanların üzerindeki değişikliktir. Günümüzdeki iklim şartlarının temelinin atıldığı ve yaşam koşullarının başladığı önemli dönemlerden biridir. Bu sebeple Paleolitik Dönemde yaşayan kalın kürklü hayvanlar yerlerini ince derili ve çevik hayvanlara bırakmıştır.
                Kelime kökeni olarak Yunanca Mesos (Orta) ve Lithos (Taş) kelimelerinin birleşmesi ile türemiştir. Literatürde Mezolitik Dönem aynı zamanda Epipaleolitik Dönem olarak da geçmektedir. Türkçe karşılığı ise Orta Taş Devri olarak çevrilmiştir.
                Bu dönemde insanlar avcılık ve toplayıcılık ile hayatta kalmaya çalışmışlardır. Aynı zamanda bitkisel ürünlerin tüketilmesi de yine bu zaman diliminin içerisinde gerçekleşmiştir. Değişen iklim şartları ile hayvanlarında değişiklik göstermesinden dolayı Paleolitik Dönemde kullanılan aletler işlevlerini kaybetmiştir.
Bu nedenle insanlarda ihtiyaç doğrultusunda yeni aletler üretmişlerdir. Mızrak ve ok gibi silahlar da yine bu dönemde ortaya çıkmış ve bu şekilde daha çevik hayvanları yakalamak da kolay bir hale gelmiştir. Dönemin en önemli malzemeleri ise Obsidyen ve Çakmak Taşıdır. Aynı zamanda bu araçlar ticarette de önemli bir takas aracı olarak kullanılmıştır.
Bu dönemle birlikte insanlar mikrolit alet yapımına başlamışlardır. Sanatın yanı sıra işçilikte gelişmiştir. Bu aletler çok amaçlı ve çeşitli özelliklerde olup farklı işlevlere sahiplerdir. Şekilleri ise geometrikti. Kemikten ya da tahtadan yapılan sapların ucuna ekleniyorlardı. Zamansal olarak Mezolitik Dönem İ.Ö. 13.000-5000 yılları arasına tarihlenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder