1 Mart 2013 Cuma

PALEOLİTİK DÖNEM



Arkeoloji biliminin bir dalı olan Prehistorya’nın incelediği Paleolitik Dönem ve günümüzden 2 Milyon yıl önce başlamış ve yaklaşık olarak İ.Ö. 10.000’lerde son bulmuş bir dönemdir. Eski Taş Çağı olarak da bilinen bu dönemde ilk insanlar ortaya çıkmaya başlamıştır. İlk insanların ve aletlerin ortaya çıktığı bu dönem bu sebeple önemli zamanlardan biridir.
Tamamen doğaya bağımlı olarak yaşamak zorunda kalan insanlar avcı bir toplum olarak mağaralarda yaşamışlardır. Çaytaşı, Çakmak Taşı, hayvan kemiklerinden yapılan ilk aletler ile insanlar doğaya karşı hayatta kalma savaşı vermişler ve mağaraların olmadıkları yerlerde açık havada büyük sığınaklar kurarak yaşamışlardır.
Hiçbir şekilde üretici bir toplum olmayan bu insanlar tamamen bulundukları yerdeki meyveler, sebzeler ile beslenerek doğadaki hayvanları avlayarak hayatlarını sürdürmüşlerdir. İklimin de değişiklik göstermesi sebebiyle insanlar yeni besin maddeleri ve av hayvanlarının arkasından giderek göçebe bir yaşam tarzı benimsemişlerdir.
Günümüze kadar gelen ve bu dönemden kalan taş ve kemikten yapılan aletler Arkeolojik kazılar sonucunda yeryüzüne çıkarılmıştır. İlk olarak Afrika’da ortaya çıkan bu aletlerin tahmini olarak kullanıldığı tarih ise günümüzden 2.5 milyon yıl öncesine kadar gitmektedir.
Alt Paleolitik Döneminde yaşayan insanlar kendi kapasiteleri dahilinde vahşi doğaya karşı hayatta kalmaya çalışmışlardır. Avlanmak ve kendilerini diğer insanlara karşı korumak için basit taş aletler yapmışlardır. Çok fazla ustalık gerektirmeyen bu iş için doğadaki sert taşlar ile daha yumuşak olanlara şekil vermişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder